A propòsit dels beneficis de la pràctica meditativa en els joves…



Resum del “Projecto Jóvenes” (novembre 2014)
de l'”Associación Amistad en Armonía”,  creada per Khenpo Ngedön a Màlaga,
 i de la seva aplicació i resultats en el col·legi de les “Misioneras Cruzadas de la Iglesia, de Màlaga” (novembre 2019.)

Ens trobem immersos en una societat cada vegada més complexa, subjecta a processos socials i comportaments mediambientals nous, canvis ràpids, i d’irrupcions de tensions constants entre els cada vegada més nombrosos grups humans que la componen.
El vertigen que això ocasiona pren la forma d'estrès, o deterioració mental, el qual porta a una deterioració física i de la nostra capacitat per a interactuar pacífica, coherentment i amorosament amb l'entorn humà, natural i cultural.
Plantejar-nos com comportar-nos davant d’aquest nou ordre de les coses, o com abordar-lo, adquireix, ara més que mai, una gran importància.
Els comportaments que caracteritzen la nostra societat actual: deterioració física i mental, individual i col·lectiva, acompanyada de desesperança, desassossec, i manifestacions violentes, comencen a manifestar-se cada vegada en edats més primerenques, afectant de manera especial als més joves, en trobar-se immersos en el difícil procés de l'adolescència i joventut.
Els adolescents i joves, per la seva vulnerabilitat, són el centre de campanyes consumistes de tota mena de productes, industrials i culturals, les quals recorren a llenguatges cada vegada més agressius amb les seves emocions, que no compten amb els recursos necessaris per a gestionar aquests missatges i les emocions que els subjuguen.
Si ells són el centre de missatges cada vegada més primaris i efectistes, també han de ser-ho de les estratègies educatives que els capacitin per a una adequada gestió del seu univers emocional i de la seva ment.
Són ells els qui més requereixen la nostra atenció per la seva vulnerabilitat, per al seu paper en la societat futura, i la seva major predisposició per a aprehendre noves pautes de comportament que reverteixin les dominants en l'entorn i el transformin.
En el seu cas, la salut mental és una prioritat.
És aquí on l'“Associación Amistad En Armonía”, creada per Khenpo Ngedön col·labora, oferint als joves tota la seva experiència en el maneig de les emocions, l’autoconeixement i l’autogestió, a través de programes de meditació.
Aquesta pràctica està en plena expansió en el món sencer, traspassant tots els credos, pels seus reconeguts resultats en el benestar integral de les persones, de manera que cada vegada està sent més incorporada, apropiada i investigada per la comunitat científica, especialment en les àrees mèdiques, del comportament i lúdiques.
No solament ofereix l'avantatge de la seva facilitat, pel poc requeriment de condicions, sinó que manca d'efectes negatius i no interfereix amb altres mètodes o tractaments.
Recentment s'ha realitzat un estudi sobre l'impacte en menors del programa de meditació que desenvolupa Khenpo Ngedön en el col·legi de les “Misioneras Cruzadas de la Iglesia, de Màlaga”.
El Centre escolar està situat en el districte de la Palma-Palmilla de Màlaga, un barri amb greus problemes d'exclusió social i marginalitat. L'equip directiu i personal docent del col·legi desenvolupen accions educatives de suport als menors i famílies, entre elles, la meditació.
La recerca es va dur a terme durant el curs acadèmic 2018/2019 i els resultats es van presentar en el XII congrés internacional de psicologia clínica celebrat a Santander del 13 al 16 de novembre de 2019.
Les conclusions més importants de l'estudi han estat que després de sis mesos de practicar la meditació, els menors han manifestat en mesuraments auto informats (qüestionaris), tenir una millor concentració, una millor desitjabilitat social (més honestedat) i una millor percepció de si mateixos per a resoldre una situació o conflicte.
Els resultats confirmen les nombroses recerques que es realitzen des de fa més de dues dècades sobre el benefici de la meditació i anima a continuar treballant des dels col·legis perquè aquesta senzilla i útil eina s'incorpori en la vida dels menors i adults.
Khenpo Ngedön continua durant aquest curs acadèmic amb aquesta important tasca en col·legis i en altres col·lectius socials.




Els nens del col·legi de les “Misioneras Cruzadas de la Iglesia de Màlaga” van escriure aquest conte a Khenpo Ngedön per a mostrar-li la seva gratitud.

Vet aquí que una vegada hi havia, en un bosc on tot era un embolic, els papàs tenien molta pressa…i a ningú li veníem les ganes de riure.
Un dia on res semblava anar bé, es va sentir un estrany soroll:
Gooooooooonnnnnng
Tots en aquell bosc es van quedar freds i paralitzats, ningú sabia d'on venia el soroll. Qui tocava el gong era una fada sortida del no-res.
El lleó, inquiet i molt nerviós, va preguntar:
Qui ets? Què vols?
La fada amb veu molt dolça va contestar:
Sóc la fada Atenció Plena, i em feu molta pena. Al meu país, tot es fa molt a poc a poc per gaudir-ne una miqueta.
Tenim molt silenci i que també se’ns posa molt rebé.
Si fas les coses amb atenció, et diverteixes un pilot, i quan sona el gong, ens parem de cop.
- Quan un s'enfada….respira, respira i respira
- Quan un està trist….respira, respira i respira
- Quan un té por….respira, respira i respira
El conill, amb cara de sorpresa, li va preguntar com es fa això?
La fada, molt gustosament, li va contestar:
- Asseu-te molt recte com si del cap un fil t’estirés, com si d'un rei et tractessis.
Amb les mans a la panxeta, tanca els ulls i respira, respira i respira.
El conill en experimentar el que sentia va exclamar:
huuuummmm!!!! Quin gustet que dóna això, em sento de meravella, li ho diré a la meva Mamà, Segur que li encantarà!
La tortuga i la granota mai s’havien parat a pensar quant necessari és poder sentir les emocions per poder gaudir a cada moment.
El lleó que sempre estava a la defensiva i barallant-se, va poder relaxar-se i va preguntar a la fada:
- Quines coses més podem fer en el bosc sentir-nos bé?
La fada li va respondre:
-Podem fer moltes coses si estem disposats a estar atents al nostre voltant i poder agrair tot el que la vida ens ofereix: tombar-se a l'herba…olorar les flors… mirar els núvols… escoltar els ocells… menjar a poc a poc…
- Quan caminis, camina
- Quan corris, corre
- Quan juguis, juga
Somriure i gaudir i dir-ho als vostres papàs!
I així des d'aquest dia, en el bosc la vida és més tranquil·la.
Mitjançant el que s’expressa en aquest conte, es pot notar que els nens han integrat el sentit de la meditació de la plena atenció, poden experimentar els seus resultats i explicar-la als altres.
Han assimilat les condicions necessàries per la seva pràctica i gràcies a ella són capaços de controlar millor les seves emocions.
Els resultats són una vida més tranquil·la, assaborint totes les circumstàncies, fins i tot de l'estudi, i el desenvolupament del respecte i de l'interès pels altres.

Retiros presenciales individuales de meditación

  Retiros presenciales individuales durante el año 2024 en el Centro ChökyiÖ. Durante el año, se pueden hacer retiros individuales de medita...